stropellets
de ecologische bodembedekker

0
jaar ervaring
0 +
klanten
0 %
klantenservice

Stropellets, de ecologische bodembedekker tegen onkruid in de tuin

Omwille van de beperkingen op het gebruik van herbiciden vormen stropellets een aantrekkelijk, efficiënt en milieuvriendelijk alternatief om onkruid te bestrijden.

Ecologisch onkruid bestrijden in de tuin, voor een gezonder leefmilieu

Milieuvriendelijke onkruidbestrijding is meer dan ooit een actueel thema. Om het oppervlakte- en grondwater en de volksgezondheid te beschermen wil de overheid het gebruik van pesticiden terugdringen.

Pesticiden zijn namelijk schadelijk voor de natuur en voor de gezondheid. Wanneer deze stoffen in het milieu terechtkomen zijn zij erg moeilijk te verwijderen. Vandaar dat er sedert enkele jaren geen producten met glyfosaat (zoals bijvoorbeeld het herbicide Roundup) meer verkocht mogen worden aan particulieren.

Bovendien worden ook professionele gebruikers met een fytolicentie, zoals openbare groendiensten, tuinaanleggers en plantenkwekers, aangespoord om onkruid zoveel mogelijk met niet-chemische alternatieven te bestrijden.

stropellets-openbare-aanplanting

Stropellets als bodembedekker tegen onkruid

Als bodembedekker werken stropellets en stropulver op basis van zuiver tarwestro zowel onkruidremmend als vochtregulerend. Bij neerslag of kunstmatige beregening nemen zij tot 400% van hun gewicht in vocht op waarbij zij sterk in volume toenemen. Bij uitdroging wordt vervolgens een korst gevormd waardoor deze laag wordt gefixeerd.

Door de ondergrond af te schermen van het licht wordt het voor onkruidzaden moeilijker om zich te ontwikkelen. Bovendien zorgt de beschermende laag ervoor dat het vocht in de grond beter wordt behouden. Dat is een groot voordeel tijdens warme en droge zomers zoals we deze de afgelopen jaren hebben gekend.

Daarnaast vormen stropellets ook een isolerende laag waarmee vaste planten en bloembollen tijdens periodes van vorst beter worden beschermd.

En tenslotte remt het product ook slakken, die hebben het moeilijk om zich over deze bodembedekking te verplaatsen.

Een 100% natuurlijke bodembedekker

Onze Premium stropellets worden geproduceerd zonder enige toevoeging van chemicaliën. Additieven zoals ijzersulfaat zoals sommige andere fabrikanten van stropellets die gebruiken zijn namelijk schadelijk voor het bodemleven (bijvoorbeeld aardwormen) en voor het oppervlaktewater.

Bovendien werkt ijzersulfaat sterk verzurend in de bodem waardoor een extra kalkbeurt vaak nodig is om de zuurgraad te neutraliseren.

Zowel voor de professionele als de particuliere gebruiker

Stropellets vormen een aantrekkelijke en efficiënte bodembedekker en zijn erg makkelijk te doseren en te gebruiken. Daarom worden zij steeds vaker gebruikt door zowel professionele als particuliere gebruikers:

 • Gemeentelijke groendiensten, in openbare perken en aanplantingen
 • Plantenkwekers, voor een duurzame containerteelt
 • Tuinaanleggers, voor zowel grote als kleinschalige tuinprojecten
 • Hobbytuiniers, in de particuliere siertuin of moestuin

Testcase: stropellets in de serre

Het Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs (PIBO) in Tongeren deed onderzoek naar het effect van onze Premium stropellets op de onkruiddruk binnen de serreteelt.

Proefopstelling
In het plantvak in de groenteserre werden tomaten, paprika’s en pepers geplant. Op een deel van het teeltvlak (links op de foto’s) werd er op naakte grond geteeld. Het overige teeltvlak (rechts op de foto’s) werd na het planten voorzien van een laag stropellets. Na het uitstrooien van de pellets werd er eenmalig langs boven beregend. Vervolgens werd er water toegediend via de druppeldarm gedurende het teeltproces.

Testresultaten

 • Onkruidbeheersing: Er was een opmerkelijk goede beheersing van het onkruid in het teeltvlak met de pellets. Op enkele onkruidplantjes na (vermoedelijk waren deze al gekiemd vóór het aanbrengen van de pellets) was er geen onkruidgroei. In het onbehandelde teeltvlak, waar er in naakte grond werd geteeld, verstikte het onkruid uiteindelijk de planten. 
 • Vocht in de bodem: In het teeltvlak met de pellets nam de verdamping van het bodemvocht enorm af, waardoor de grond veel vochtiger bleef dan in het onbehandelde teeltvlak. Er moest daardoor minder water worden toegediend en het zorgde ervoor dat de planten nooit in een stresssituatie kwamen.
 • Werklast: De werklast voor het verwijderen van onkruid werd bij de proef nagenoeg tot ”nul” gereduceerd.

Dag 1

stropellets serre dag 1

Dag 8

stropellets serre dag 8

Dag 17

stropellets serre dag 17

Dag 27

stropellets serre dag 27-2

Zo gebruikt u stropellets in de tuin

stropellets-onkruid-verwijderen-voorbereiden
 • Verwijder zorgvuldig alle aanwezige onkruid en wortelonkruid
 • Egaliseer het bodemoppervlak
stropellets-onkruid-verwijderen-hoeveelheid
 • Strooi 5 kg stropellets uit per m², dat is een laag van 1 pellet dikte. Let op dat u niet te veel uitstrooit. Nieuwe gebruikers zijn weleens verrast door het enorme absorptievermogen van het product.
stropellets-onkruid-verwijderen-uitstrooien
 • Wacht tot het regent of beregen kunstmatig
 • De stropellets zwellen geleidelijk op tot een laag van zo’n 3 – 4 cm dik
 • Na de eerste beregening, en vooraleer de korst is gevormd, kan u indien nodig deze laag met een hark nog wat beter verdelen en egaliseren.
stropellets-onkruid-verwijderen-resultaat
 • Wanneer vervolgens na uitdroging een korst wordt gevormd zal u merken dat onkruid het veel moeilijker heeft om zich te ontwikkelen.
 • Zaden die door de wind worden aangevoerd kunnen zich op de bovenlaag wel nestelen, maar omwille van de luchtige structuur van de onderlaag hebben de wortels weinig grip en zijn deze makkelijk te verwijderen.  Het onderhoud van een aanplanting wordt daardoor eenvoudiger en minder tijdrovend.
 • Afhankelijk van de bodem en de weersomstandigheden zal de laag zo’n 12 tot 18 maanden goed blijven, daarna dient u nieuwe pellets toe te voegen.

Zo bewaart u stropellets het best

 • Een pallet stropellets neemt een vloeroppervlakte van 1,00 x 1,20 m in beslag.
 • Verwijder de beschermende buitenverpakking en bewaar de stropellets op een droge, overdekte en goed geventileerde plaats.
 • Vermijd direct zonlicht en zorg ervoor dat er geen rechtstreeks contact met vocht mogelijk is. Want uiteraard doen stropellets dan precies datgene waarvoor ze bestemd zijn, namelijk maximaal vocht opnemen.

De voordelen van stropellets in de tuin op een rijtje

 • Vermindert de groei van onkruid
 • Ecologisch, 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar
 • Helpt om slakken te weren
 • pH neutraal, verzuurt de grond niet
 • Makkelijk in gebruik en onderhoud
 • Budgetvriendelijk
Scroll naar top